Indeklima der kan tilpasses

Behageligt indeklima der kan tilpasses forholdene
Arkitekturen på Utzon Center i Aalborg er gennemtænkt til yderste detalje. Alting har en funktion – også praktisk i forhold til bl.a. indeklimaet.

Tagtoppene på Utzon Center i Aalborg er meget særprægede og er symbol på vinden i sejl. Jørn Utzons søger ofte noget. som ikke er set før og bygningen på Aalborg Havnefront er ingen undtagelse.

Ideen med bygningen af et center var at kunst, arkitektur, mennesker og arbejdsomhed kunne gå op i en højere enhed. Og den idé er blevet en realitet. Centeret består af to udstillingshaller, et auditorium, værksteder, der benyttes af arkitektur- og designstuderende, et bibliotek, en spidsgatterhal og en restaurant.

Der arrangeres aftenskolekurser, koncerter og kunstudstillinger i centret og de forskellige aktiviteter sætter husets grundlæggende funktioner på prøve: “Utzon Center er en markant bygning på den nyrenoverede havnefront i Aalborg.

Temperatur og udluftning kan styres efter forholdene

Akustikken skal være i orden, temperatur og udluftning skal kunne justeres efter forholdene, og lyset skal spille en helt særlig rolle”. fortæller Malene Abildgaard, som er arkitekturformidler på Utzon Center og viser rundt i en bygning, hvor flere materialer både fungerer indbyrdes og hver for sig.

De buede tag sætter sin spor indvendig, hvor den buede loftkonstruktion indvirker yderst positiv på akustikken, der skal fungere både ved undervisning og musikarrangementer. ”Vi har f.eks. holdt en operakoncert i vores auditorium og fik efterfølgende ros for rumklangen”, fortæller Malene.

Nede i kunsthallerne viser hun, hvordan de særprægede knæk i tagkonstruktionen giver mulighed for indirekte sollys: ”Kunstværker må ikke få direkte sol, men Jørn Utzon vil gerne lukke det naturlige lys ind til kunsten, og derfor ser taget ud som det gør”.

I de fleste lokaler er etableringen af bevægelsessensorer med til at spare på el-forbruget og minimere brugen af kunstlys, når det ikke er nødvendigt.

Et godt indeklima med naturligt ventilationssystem, frisk luft og sollys

Lyset, der strømmer gennem de store vinduer er ikke ene om at yde det gode indeklima. Den friske luft fra fjorden er med til at sørge for et godt indeklima via et naturligt ventilationssystem.

Med en udendørs vejrstation og CO2- og temperatursensorer får systemet besked på at lufte ud. “Det er noget, man lige skal vænne sig til, når vinduerne pludselig åbner af sig selv, men nu er det blevet til et tryghedssignal for os. Hver gang vinduerne åbnes og lukkes, ved vi, at systemet virker og sørger for, at bygningens indeklima føles behageligt. Der er ingen af os, der behøver bekymre sig om udluftning, temperatur og lys”. slutter Malene.

Kontakt os og hør mere om forbedring af indeklima